Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca

Učlani se

Baza pitanja i odgovora Saznajte sve što vas zanima vezano uz HDNP

Baza pitanja i odgovora se periodički nadopunjava. Pošaljite nam vaša pitanja na hello@upis.hdnp.hr/HDNP

Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca

Učlani se

Zašto bih se trebao učlaniti?

Suvremen smo tip udruženja prekarnih radnika baziran na vrijednostima suradnje, otvorenosti, zajedništva, pristupačnosti i održivosti. Svojim programima želimo pružiti operativnu i pravnu podršku, platformu za edukaciju i profesionalni razvoj, kanale za samopromociju, umrežavanje i poslovne prilike te cjenovno pristupačnu, reprezentativnu i društveno integriranu uredsku infrastrukturu za svakodnevni rad i/ili sastanke s poslovnim suradnicima i klijentima.

Moja profesija nije spomenuta na vašoj internetskoj stranici, a smatram se freelancerom, mogu li postati član?

Naravno. Zbog izrazito brzog razvoja suvremenog tržišta, stalno se rađaju nove struke, a stare sve brze evoluiraju. Zato HDNP nije strukovna organizacija i kao takva nema fokus na konkretne struke. Naša strategija se odnosi na pobošanje uvijeta rada i života svih freelancera, bez obzira na njihovu struku.

Imam li pravo na porezne olakšice ako se učlanim u HDNP, kao kada sam član strukovnih udruga (poput ULUPUH-a, HDD-a i sl.)?

Spomenute strukovne organizacije ishodovale su dugogodišnjim radom i zagovaranjem poreznu olakšicu koji mogu ostvariti samo oni koji zadovolje stroge strukovne kriterija upisa u profesionalnu kategoriju članstva.

HDNP nije segmentno strukovno fokusirana udruga već se bavi zajedničkim potrebama, problemima i interesima freelancera iz svih struka koji djeluju u RH. Težište stavljamo na traženje kvalitetnog pravnog statusa (regulacija), zaštiti, edukaciji, umrežavanju, podršci poslovanju, većoj individualnoj samoodrživosti i sl.

Ne bavimo se (primarno) zagovaranjem/promoviranjem pojedinih struka već za naše članove želimo realizirati programe poput Freelance savjetovališta i poslovne podrške (knjigovodstvo, pravno savjetovanje i zaštita, poslovno savjetovanje i sl.), Freelance akademije, Freelance online oglasnika za dolazak do novih klijenat i angažmana, neprofitnog coworking centra, centralne online baze članova s profilima i servisom za pomoć pri pripremi ugovora, računanja poreza i još puno toga što će u konačnici olakšati svakodnevicu HDNP članove te ih zaštiti od nekorektnih klijenata.

Traže li se kakvi dokazi o profesionalnosti pri upisu u HDNP?

HDNP smatra nezavisnim profesionalcem svaku fizičku osobu koja samostalno i neposredno pruža uslugu i/ili dostavlja proizvod naručitelju, a rezultat je savjesnog, vještog i temeljitog načina rada, pri čemu je rad honoriran ili se smatra volontiranjem. Dakle, svatko tko privređuje svojom profesijom te je suglasan s vrijednostima i ciljevima društva može biti pridruženi član udruge.

Koliko iznosi članarina?

Pridruženo članstvo u HDNP-u je besplatno. U 2015-oj ćemo objaviti poziv za upis u Redovno članstvo koje će nuditi korisnicima određene pogodnosti i usluge.

 

Do tada je djelatnost udruge fokusirana na prikupljanje što šire baze članstva kako bi naš nastup prema institucijama imao čim veću težinu.

Koliko će iznositi članarina za redovne članove?

 Za godinu 2015. a počevši od lipnja uvest ćemo godišnju članarinu od 365kn (1kn/dan) koja će omogućiti pristup paleti usluga samo za plaćajuće članove (poput freelance savjetovališta, loyalty programa i sl.). Broj usluga koji će se time nuditi stalno će se povećavati, a iznos članarine ovisit će o kategoriji članstva koju će sam član odabrati. Uvijek će postojati i besplatna kategorija članstva.

Osnovna ideja HDNP-a je da članovi za novac koji investiraju u udrugu ostvare određenu konkretnu pogodnost, usluge i sl. Cilj nam je kreirati freelance ekosustav u kojem će članovi moći zaraditi i trošiti svoj novac na usluge koje su im bitne za unapređenje poslovanje i življenja. Osnovna ideja “progresivne” članarine je ušteda, a ne dodatni trošak.

Kakve usluge nudite?

HDNP zasada djeluje kao volonterska udruga što nam značajno sužava fokus djelovanja. Smatramo da smo usprkos tome postigli značajne korake u unaprijeđenju coworking i freelance scene u Hrvatskoj.

Planiramo se do kraja 2015. baviti formiranjem usluga koje je prvo istraživanje potreba freelancera u Hrvatskoj pokazalo kao prioritetne. Za sva pitanja i ideje za poboljšanje djelovanja slobodno nas kontaktirajte na hello@upis.hdnp.hr/HDNP

Postoji li prostor gdje mogu doći raditi?

Jedan od važnijih projekata HDNP-a je otvaranje neprofitnog centara nezavisnog rada. Kako najviše članova djeluje u Zagrebu, cilj nam je otvoriti zagrebački centar pod nazivom GILDA koji je zamišljen kao klub članova udruge i coworking prostor (mjesto za svakodnevni rad i suradnju). Događanja vezana uz GILDU i općenito coworking pokret u Hrvatskoj te aktivne coworking prostore u zemlji možete pratiti na gilda.works i www.coworking.hr

Nakon nakon što kliknem gumb "učlani se" na www.upis.hdnp.hr/HDNP, ne događa se ništa i nema nikakve povratne informacije?

Postoji mogućnost da se radi o bugu zbog verzije internet preglednika ili operativnog sistema koji koristite. Molimo vas da pokušate s drugim preglednikom ili skinete novu verziju vašeg preglednika. Ako ništa od navedenog ne funkcionira javite nam se na hello@upis.hdnp.hr/HDNP

Nisam dobio mali potvrde da sam se učlanio/la

Postojao je bug kod ‘autorespondera’ pri objavi stranice koji je korigiran. Ako niste sigurni da li ste se upisali i postali HDNP član, sobodno nam pošaljite mail na hello@upis.hdnp.hr/HDNP

Imam odličnu ideju za razvoj HDNP-a!

Svaka ideja je dobrodošla! Ako znate način kako poboljšati uvjete rada freelancera u Hrvatskoj, slobodno nam se javite za suradnju na hello@upis.hdnp.hr/HDNP

Želim se uključiti i pomoći!

Odlično! U ovom trenu je najbolji način da se učlanite u udrugu. Ako vas zanima veći angažman kontaktirajte nas na hello@upis.hdnp.hr/HDNP i recite nam kako možete pomoći.